, straszydła, duchy i mroczna atmosfera to wszystko towarzyszyło nam podczas obchodów Święta Halloween w Świetlicy. Były powycinane dynie w straszne twarze z ogromnymi zębami, oczami i minami. Zabawy mieliśmy przy tym mnóstwo i bałaganu też, ale było warto! Z miąższu zrobiliśmy sobie ucztę w postaci pysznych placuszków z dyni z cukrem pudrem. Łatwo możecie je wykonać w domu, spróbujcie sami, oto przepis:
Składniki na 20-30 szt.:
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Puszystą masę połączyć z dynią, przesianą mąką, wymieszać a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, formując niewielkie placuszki i rumieniąc placki z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Wykonane przez nas potwory dyniowe ozdobiły placówkę, a część wręczyliśmy sponsorom, którzy współpracują z nami przez cały rok!