Halloween 2016
Wampiryz wystającymi zębami, strachy, duchy i „mroczna atmosfera” to symbole Halloween. Podczas zajęćz okazji Halloween w Świetlicy było dużo śmiechu, zabawy i oczywiście dynie . Mieliśmy okazję powycinać dynie w różne straszydła. Zabawy mieliśmy przy tym mnóstwo i bałaganu też, ale było warto! Wy też w domach przy pomocy dorosłych możecie takie zrobić, a z miąższupyszne placuszki z cukrem pudrem. Łatwo możecie je wykonać w domu, spróbujcie sami, oto łatwy przepis:
Składniki na 20-30 szt.:
- 800 g obranej i rozdrobnionej dyni
- 60 g masła
- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Puszystą masę połączyć z dynią, przesianą mąką, wymieszać a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, formując niewielkie placuszki i rumieniąc placki z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.S M A C Z N E G O!
Tego dnia uczestniczyliśmy w różnych zabawach, a wykonane przez nas potwory dyniowe ozdobiły placówkę. Natomiast większą część „potwornych dyń” wręczyliśmy sponsorom, którzy współpracują z nami przez cały rok! Takie „potworne prezenty” zawsze budzą dużą radość i wesołość na twarzach.