Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
  • ...
    ...
  • ...
    ...
  • ...
    ...
  • ...
    ...
  • ...
    ...
Dzisiaj jest: 3 Lipiec 2025    |    Imieniny obchodzą: Anatol, Jacek, Tomasz

Emotki – symbole współczesnych czasów

 

 

Już ponad 95% internautów w celu wyrażenia emocji w sieci stosuje emotikony. Rozmaite połączenia znaków typograficznych już dawno opanowały wirtualny świat i sprawiły, że oddalonej o kilkanaście tysięcy kilometrów osobie możemy przekazać nie tylko cenną informację, ale również nastroje i odczucia. Trudno w to uwierzyć, ale w celu odnalezienia pierwszego emotikona musielibyśmy się cofnąć aż do XIX wieku. My także postanowiliśmy pobawić się w „programistów” i zaprojektować własne znaki.

Jesienne inspiracje

 

Jesień to najpiękniejsza pora roku.  Liście drzew mienią się w słońcu wieloma kolorami żółci, pomarańczu i czerwieni. To czas, kiedy możemy zmienić otaczające nas domowe dekoracje. Pojawiają się żołędzie, kasztany, kolorowe liście. Jesień inspiruje do działania i dlatego postanowiliśmy, także skorzystać z darów natury. Zachęcamy wszystkich do spacerów i  „artystycznego wykorzystania” jesiennych zbiorów.

STOP! Marnowaniu żywności

 

W Polsce co roku wyrzuca się około 9 mln ton żywności. To w przybliżeniu ok. 450 tys. tirów wypełnionych po brzegi marnowaną żywnością, które ustawione w rzędzie byłyby w stanie połączyć Warszawę z Dubajem. Jak można zauważyć, skala zjawiska jest ogromna!

W związku z tym postanowiliśmy przeprowadzić szereg zajęć zmierzających do podniesienia wiedzy dzieci z zakresu tego problemu. Oprócz pogadanek, quizów i dyskusji „postawiliśmy” także, na zajęcia praktyczne.

Razem przygotowaliśmy plakat profilaktyczny oraz przygotowaliśmy posiłki, w takiej ilości, aby żywność nie była marnowana.

Ponadto ustaliliśmy, że warto przestrzegać 5 prostych zasad:

  1. Róbmy zakupy z listą
  2. Kontrolujmy daty ważności na produktach
  3. Przechowujmy odpowiednio wszystkie produkty
  4. Stosujmy kuchnię „zero waste”!  (z ang. zero marnowania)  - planujmy posiłki
  5. Dzielmy się z innymi (rodzeństwem, przyjaciółmi, sąsiadami)